Wafels zonder suiker

Verse wafels bij je weekend-ontbijt… wie wil dat nou niet? En gelukkig, ook voor degenen die op hun suiker- of (snelle)koolhydraat-inname letten, is er de mogelijkheid om te genieten van lekkere wafels. Zonder suiker, maar met een beetje zoete smaak van rozijnen.

Ingrediënten:

  • 275 ml melk
  • 175 gram meel. Kies een meelsoort die je zelf lekker vindt en die past binnen je eetpatroon. Amandelmeel, volkoren tarwemeel, speltmeel, roggemeel, etc. Zelf kies ik voor half om half volkoren tarwemeel en gemalen havermoutvlokken. De havermout zorgt er meteen voor dat het behoorlijk ‘body’ krijgt, en dus lekker goed vult.
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • Een wat groter snufje bakpoeder (bijv. Backin). Baking soda kan ook, maar doe er dan iets zuurs bij, zoals wat citroensap, om de baking soda te activeren.
  • 50 gram in de keukenmachine gehakte rozijnen
  • Indien gewenst en lekker bevonden: 1 eetlepel cacao-poeder.
  • Boter, olie of bakspray

en verder een mixer en natuurlijk een wafelijzer.

Voorbereidingen:

  • Verwarm het wafelijzer

Bereiding:

  • Doe de melk in een maatbeker
  • Doe het ei, en indien baking soda gebruikt wordt, het citroensap bij de melk
  • Doe nu de droge onderdelen erbij in de maatbeker: het meel, het zout, het bakpoeder of de baking soda, de rozijnen en indien gebruikt, het cacao-poeder.
  • Mix enkele minuten op de hoogste stand van de mixer, totdat het een goed gemengd beslag is. Als het goed is ontstaan er al hele kleine belletjes. Laat een paar minuten staan.
  • Vet het hete wafelijzer in met de boter, olie of bakspray.
  • Vul het wafelijzer met een deel van het beslag. Bij mijn wafelijzer (wat me een redelijk gangbaar formaat lijkt) gaat er 1/3e deel van het beslag in het ijzer.
  • Sluit het wafelijzer, wacht even een seconde of 10, draai het op z’n kop, wacht weer een seconde of 10, en draai het daarna terug. Op deze manier zit ook de bovenkant mooi vol met beslag en krijg je mooie wafels.
  • Na 5 minuten zijn de wafels klaar, en kun je ze eruit halen. Laat ze op een bord uitdampen. Ik zet ze zelf altijd schuin tegen elkaar rechtop. Wanneer je ze plat liggend laat uitdampen wordt de onderkant nat van condenswater.
  • Herhaal het invetten, vullen en bakken van de wafels. Bij mijn wafelijzer kan dat dus nog twee keer, en eindig ik met 6 wafels.

De wafels kunnen zo puur gegeten worden, of belegd worden met wat koolhydraat-arm lekkers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.