Suikerarme cruesli

Ontbijten met cruesli (of Granola, als je niet de merknaam wilt gebruiken) is heerlijk, met lekkere yoghurt of melk erbij. Alleen zit de cruesli uit de winkel weer boordevol met suiker. Kan dat anders? Jazeker, dat kan anders! Cruesli is immers niks anders dan oven-geroosterde havermout met lekkere dingen er doorheen. En met een eetlepel of twee aan honing krijg je prima cruesli, zonder dat je meteen een half pak suiker wegeet.

Ingrediënten:

  • 400 gram havermout
  • 2 eetlepels honing (is althans de door mij gebruikte hoeveelheid. Experimenteer zelf met wat je lekker vindt)
  • 3 eetlepels vloeibare olie, kokosolie of gesmolten boter

en verder vulling die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld:

  • 150 gram walnoten, amandelen, hazelnoten of een mix daarvan

maar andere dingen zijn natuurlijk ook lekker. Mocht je gedroogde vruchten zoals rozijnen willen gebruiken: niet elke gedroogde vrucht komt lekker uit de oven. Je kunt in dat geval ook wachten met toevoegen tot nadat de havermout uit de oven komt, en het dan pas toevoegen.

Voorbereidingen:

  • Haal de bakplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier
  • Verwarm de oven op 175 graden

Bereiding:

  • Doe de havermout in een mengkom.
  • Hak de noten fijn met de hand (als je ze wat grover wilt) of in de keukenmachine
  • Meng de noten goed door de havermout
  • Voeg de honing en olie/kokosolie/boter toe
  • Meng alles goed door elkaar. De hoeveelheid natte ingredienten is niet genoeg om alle havermout kleverig te krijgen. Dat is min of meer met opzet, zodat je klontjes cruesli van verschillende grootte krijgt.
  • Stort het mengsel uit op de met bakpapier beklede bakplaat, en spreidt het egaal uit.
  • Bak de havermout nu 20 minuten in de oven op 175. Roer halverwege de boel een beetje om.
  • Laat na het bakken de cruesli buiten de oven afkoelen. Pas nadat de cruesli is afgekoeld zal ze krokant zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.