Paneer/Tofu/Tempeh Makhanwala

Paneer is, naast broodkruimels, ook de naam van een in India veel gegeten kaassoort die wordt gestremd zonder stremsel uit de lebmaag van een kalf. Handig, dat Wikipedia.

Deze kaas smelt niet wanneer het warm wordt en geeft, wanneer je het in blokjes opbakt en in een gerecht gebruikt, het gevoel van kip, maar dan van kaas.

Helaas hebben zowel de lokale Albert Heijn als de Jumbo besloten Paneer niet langer in hun assortiment te hebben. Vandaar dat hij nu is herschreven naar tofu of tempeh.

Het recept is afkomstig van Headbangers Kitchen, maar dan met een extra paprika, om er net iets meer groente aan te geven.

Ingrediënten

  • 400 gram boemkool
  • 200 gram paneer-kaas  1 blok tofu of tempeh
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 1 paprika
  • 1 blikje tomatenpuree (let op, ze verschillen nogal in hoeveelheden koolhydraten!
  • 75 gr slagroom
  • 30 gr boter
  • 1/2 tl knoflook
  • 1/2 tl gember
  • 1/2 tl fenegriek
  • 1 tl komijnzaad of komijnpoeder
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 120 ml water

en voor de tofu-marinade:

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kurkuma

Voorbereiding

  • Maal de bloemkool tot bloemkoolrijst in de keukenmachine
  • Hak de ui fijn
  • Snij de paprika en de paneer in blokjes
  • Laat de tofu uitlekken en snij in blokjes. Doe de marinade-ingrediënten in een kom en laat de tofu een kwartier marineren

Bereiding

  • Doe wat olie in een koekenpan en bak de stukjes tofu krokant. Haal uit de pan en doe ze weer terug in hun kom
  • Verhit wat boter in een hapjespan en bak de ui glazig
  • Voeg de knoflook, gember, komijn, kurkuma, koriander, fenegriek en kaneel toe aan de uien, en laat het een paar minuten bakken. Goed roeren om aanbakken te voorkomen!
  • Voeg de paprika, tomatenpuree en het water toe, roer goed door, en laat het doorkoken.
  • Roer de slagroom door de saus, en voeg de paneer tofu toe
  • Doe wat olie in de nu lege koekenpan van de paneer tofu, en bak de bloemkoolrijst in een minuut of 6 à 10 gaar, terwijl de saus verder pruttelt. Met deksel op de koekenpan wordt de bloemkoolrijst wat sneller gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.