Van koolhydraat-arme lasagne zijn veel verschillende recepten te vinden, en veel daarvan gebruiken gekaasschaafde courgette of aubergine als vervanging van de koolhydraat-rijke lasagnebladen uit de winkel. Bij Diet-Doctor kennen ze een versie waarbij je met ei en roomkaas een wat “echter” lasagne-gevoel krijgt.
Ingrediënten:
Voor de lasagnebladen:
- 3 eieren
- 100 gram neutrale roomkaas (bijv. Philadephia)
- snuf zout
- 2 eetlepels psylliumvezels (bijv. van de Kruidvat)
Voor de saus:
- 250 gram gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje tomatenpuree
- 50 ml water
- Italiaanse kruiden naar smaak
- Zout en peper, ook naar smaak
- Als je dit te weinig groente vindt, voeg dan zelf groente naar believen toe.
Voor de kaassaus bovenop:
- 150 ml crème fraîche, zure room of volle slagroom
- 50 gram geraspte kaas
- 20 gram grana padano of Parmezaanse kaas
- zout, peper en peterselie naar smaak
en verder:
- 1 bakplaat
- 2 vellen bakpapier
- 1 ovenschaal
- invet-olie, -boter of -spray
Bereiding:
De lasagnebladen:
- Mix de eieren, roomkaas en zout tot een glad mengsel. Mix de psylliumvezels er doorheen en laat een paar minuten staan.
- Na die paar minuten kun je beginnen om de de oven voor te verwarmen op 150 graden.
- Bedek de bakplaat met bakpapier, vet hem licht in, en spreidt het mengsel een beetje uit over de bakplaat.
- Vet het andere vel ook in, leg bovenop het mengsel op de bakplaat, en gebruik een deegroller op het tweede vel om een mooie egale dunne laag te maken.
- Laat beide papiervellen zitten, en bak de bladen in 10 tot 12 minuten gaar.
- Laat buiten de oven afkoelen voordat je de papiervellen verwijdert.
- Snij daarna op maat in bladen waarmee je de ovenschaal straks kunt vullen
De saus:
- Snipper de ui en de knoflook, voeg dan het gehakt toe en bak rul.
- Voeg de tomatenpuree en de kruiden toe.
- Voeg het water toe, en laat een minuut of 10 sudderen, zodat het indikt. Heb je gekozen voor meer groenten, voeg die dan nu ook toe.
- Maak om en om laagjes saus en bladen in de ovenschaal. Begin met saus en eindig met bladen.
- Meng in een kom de crème fraîche of zure room of slagroom met de geraspte kaas en de Parmezaanse kaas, peper en zout, en de peterselie.
- Spreidt de kaassaus over de top van de lasagne.
- Bak in 30 minuten op 200 graden gaar.