Oepsie-broodjes

Koolhydraat-arm heeft voor brood-liefhebbers het nadeel dat er in brood veel koolhydraten zitten. Een, binnen de “scene” bekend alternatief zijn de oepsie-broodjes. Daarvan zijn verschillende recepten voorhanden, omdat iedereen ze wel naar eigen smaak aanpast. Zo ook wij. Deze versie is wat steviger dan de meeste, en gaan daardoor wat makkelijker mee in de broodtrommel voor lunch op ’t werk.

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 100 gram Philadelphia roomkaas
  • 1 theelepel psyllium vezels (te verkrijgen bij bijv. de Kruidvat)
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout

Verder nodig:

  • Mixer
  • Bakplaat met bakpapier
  • Boter of invetspray

Bereiding:

  • Splits de eieren. Doe de eiwitten daarbij in een brandschone, vetvrije kom. Gebruik bijvoorbeeld wat citroensap als je zeker wilt zijn dat de kom vetvrij is.
  • Klopt de eiwitten met het snufje zout goed stijf.
  • Mix de eidooiers met de roomkaas, het bakpoeder en de psyllium vezels tot een luchtig geheel. Laat even staan zodat de vezels wat vocht kunnen opnemen.
  • Spatel (niet mix) het eidooiermengsel rustig door de eiwitten heen zodat het goed vermengd is, maar de luchtigheid van de eiwitten niet verloren gaat.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en vet het papier in
  • Doe het oepsie-mengsel op het bakpapier. Je kunt er mooie hoopjes van maken zodat je een soort bolletjes krijgt (leuk voor hamburgers), maar wij maken er meestal gewoon “plaat-oepsie” van, door het papier van een egale laag mengsel te voorzien.
  • Bak in 35 minuten gaar, en laat daarna even afkoelen
  • Wanneer je een plaat-oepsie hebt gemaakt, kun je deze met een mes of pizzasnijder eerst door de lengte in tweeën, dan door de breedte in tweeën, en dan beide helften weer elk door tweeën snijden. Zo heb je 8 stukken. Vind je dat te groot, snij ze dan gerust nog een keer allemaal doormidden voor 16 kleine stukken oepsie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *