Rode kool met cannellinibonen, gerookte amandelen en bloemkoolrijst

Een recept gebaseerd op een die door culinair historica Charlotte Kleyn in de Trouw is gepubliceerd: Rode kool, met cannellinibonen en gerookte amandelen, geserveerd met (bloemkool)rijst en een lepel yoghurt.

Ingrediƫnten

  • Een halve bloemkool, +/- 400 gram.
  • een halve kleine rode kool
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 blik (400 gram) cannellinibonen
  • 1 el sojasaus
  • 2 el wijnazijn (rood, wit, kies wat je lekker vindt)
  • zout, peper en peterselie naar smaak
  • olijfolie
  • en voor de gerookte amandelen:
    • Simpel uit de supermarkt:
      • 75 gram gerookte amandelen uit een zakje of pakje
    • Of de versie uit Pauline’s keuken:
      • 75 gram amandelen in vlies
      • 0,25 tl gerookte paprikapoeder
      • 0,25 tl chilipoeder
      • 0,25 tl knoflookpoeder
      • 1 el olijfolie

Voorbereiding:

  • Maal de bloemkool in de keukenmachine tot bloemkoolrijst
  • Snij de halve rode kool in de lenge in vier delen, en dan in reepjes
  • Snipper de ui en knoflooktenen
  • Giet de bonen af in een vergiet en spoel schoon
  • Wanneer je Pauline’s amandelen gebruikt: men de amandelen met alle kruiden en de olijfolie door elkaar in een bakje totdat alle amandelen goed onder de kruiden zitten

Bereiding:

  • Wanneer je de gerookte amandelen van Pauline gebruikt:
    • Verwarm de oven voor op 180 graden
    • Spreid de gekruide amandelen op een stuk bakpapier op een bakplaat uit, en bak 10 tot 15 minuten in de oven
    • Laat de amandelen afkoelen (ze zijn heet!) terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt.
  • Bak de ui met knoflook in een hapjespan glazig
  • Voeg de rode kool toe en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur
  • Voeg een paar eetlepels water en de twee eetlepels wijnazijn toe, en laat met deksel op de pan een minuut of 5 sudderen.
  • Bak intussen in een koekenpan met olijfolie de bloemkoolrijst gaar
  • Voeg na het sudderen de bonen, de sojasaus, de gerookte amandelen en wat zout, peper en peterselie toe aan de hapjespan en meng alles goed.
  • Serveer de rode kool op een bord met bovenop een eetlepel yoghurt

Het rode kool-recept is gebaseerd op dit recept van Charlotte Kleyn in de Trouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.