Een recept gebaseerd op een die door culinair historica Charlotte Kleyn in de Trouw is gepubliceerd: Rode kool, met cannellinibonen en gerookte amandelen, geserveerd met (bloemkool)rijst en een lepel yoghurt.
Ingrediƫnten
- Een halve bloemkool, +/- 400 gram.
- een halve kleine rode kool
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 1 blik (400 gram) cannellinibonen
- 1 el sojasaus
- 2 el wijnazijn (rood, wit, kies wat je lekker vindt)
- zout, peper en peterselie naar smaak
- olijfolie
- en voor de gerookte amandelen:
- Simpel uit de supermarkt:
- 75 gram gerookte amandelen uit een zakje of pakje
- Of de versie uit Pauline’s keuken:
- 75 gram amandelen in vlies
- 0,25 tl gerookte paprikapoeder
- 0,25 tl chilipoeder
- 0,25 tl knoflookpoeder
- 1 el olijfolie
- Simpel uit de supermarkt:
Voorbereiding:
- Maal de bloemkool in de keukenmachine tot bloemkoolrijst
- Snij de halve rode kool in de lenge in vier delen, en dan in reepjes
- Snipper de ui en knoflooktenen
- Giet de bonen af in een vergiet en spoel schoon
- Wanneer je Pauline’s amandelen gebruikt: men de amandelen met alle kruiden en de olijfolie door elkaar in een bakje totdat alle amandelen goed onder de kruiden zitten
Bereiding:
- Wanneer je de gerookte amandelen van Pauline gebruikt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Spreid de gekruide amandelen op een stuk bakpapier op een bakplaat uit, en bak 10 tot 15 minuten in de oven
- Laat de amandelen afkoelen (ze zijn heet!) terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt.
- Bak de ui met knoflook in een hapjespan glazig
- Voeg de rode kool toe en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur
- Voeg een paar eetlepels water en de twee eetlepels wijnazijn toe, en laat met deksel op de pan een minuut of 5 sudderen.
- Bak intussen in een koekenpan met olijfolie de bloemkoolrijst gaar
- Voeg na het sudderen de bonen, de sojasaus, de gerookte amandelen en wat zout, peper en peterselie toe aan de hapjespan en meng alles goed.
- Serveer de rode kool op een bord met bovenop een eetlepel yoghurt
Het rode kool-recept is gebaseerd op dit recept van Charlotte Kleyn in de Trouw.