Zoete aardappelgratin met ui en kaas

Er was nog zoete aardappel over van de stoemp, en wat denk je? Komt Karin Luiten in de Trouw met een ovengerecht met zoete aardappel, ui en kaas. Alleen de hoeveelheden zijn wat aangepast.

Ingrediënten

  • 400 gram zoete aardappel
  • 300 gram ui
  • 100 gram belegen boerenkaas
  • 125 ml slagroom
  • 1 teen knoflook
  • 25 gram boter (en een beetje extra voor het invetten van de ovenschaal)
  • een kwart theelepel chilivlokken
  • tijm, zout, peper

Voorbereiding

  • Snij de ui in kwart ringetjes
  • Snipper de knoflookteen
  • Schil de zoete aardappel en snij in schijfjes
  • Rasp de kaas, hou twee eetlepels kaas apart

Bereiding

  • Smelt de boter in een hapjespan en bak de uien op laag vuur in 15 minuten zacht en glazig. Voeg in de laatste paar minuten de tijm, knoflook en chilivlokken toe.
  • Laat de uien wat afkoelen
  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vul de ovenschaal als een lasagne met laagjes zoete aardappel, ui en kaas. Bestrooi na elke set aardappel/ui/kaas met zout en peper.
  • Giet de slagroom over het geheel uit
  • Strooi bovenop de twee eetlepels achtergehouden kaas
  • Bedek met aluminiumfolie en bak 25 minuten in de oven op 200 graden
  • Verwijder de aluminiumfolie en bak nog 20 minuten verder

Voor het oorspronkelijke recept, zie: https://www.trouw.nl/recepten/gratin-van-zoete-aardappel-helemaal-in-de-gloria-dankzij-kaas-en-room~b36d08b2/