Een recept gebaseerd op een die door culinair historica Charlotte Kleyn in de Trouw is gepubliceerd: Rode kool, met cannellinibonen en gerookte amandelen, geserveerd met (bloemkool)rijst en een lepel yoghurt.
Ingrediƫnten
- Een halve bloemkool, +/- 400 gram.
 - een halve kleine rode kool
 - 1 ui
 - 2 knoflooktenen
 - 1 blik (400 gram) cannellinibonen
 - 1 el sojasaus
 - 2 el wijnazijn (rood, wit, kies wat je lekker vindt)
 - zout, peper en peterselie naar smaak
 - olijfolie
 - en voor de gerookte amandelen:
- Simpel uit de supermarkt:
- 75 gram gerookte amandelen uit een zakje of pakje
 
 - Of de versie uit Pauline’s keuken:
- 75 gram amandelen in vlies
 - 0,25 tl gerookte paprikapoeder
 - 0,25 tl chilipoeder
 - 0,25 tl knoflookpoeder
 - 1 el olijfolie
 
 
 - Simpel uit de supermarkt:
 
Voorbereiding:
- Maal de bloemkool in de keukenmachine tot bloemkoolrijst
 - Snij de halve rode kool in de lenge in vier delen, en dan in reepjes
 - Snipper de ui en knoflooktenen
 - Giet de bonen af in een vergiet en spoel schoon
 - Wanneer je Pauline’s amandelen gebruikt: men de amandelen met alle kruiden en de olijfolie door elkaar in een bakje totdat alle amandelen goed onder de kruiden zitten
 
Bereiding:
- Wanneer je de gerookte amandelen van Pauline gebruikt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
 - Spreid de gekruide amandelen op een stuk bakpapier op een bakplaat uit, en bak 10 tot 15 minuten in de oven
 - Laat de amandelen afkoelen (ze zijn heet!) terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt.
 
 - Bak de ui met knoflook in een hapjespan glazig
 - Voeg de rode kool toe en roerbak een paar minuten op middelhoog vuur
 - Voeg een paar eetlepels water en de twee eetlepels wijnazijn toe, en laat met deksel op de pan een minuut of 5 sudderen.
 - Bak intussen in een koekenpan met olijfolie de bloemkoolrijst gaar
 - Voeg na het sudderen de bonen, de sojasaus, de gerookte amandelen en wat zout, peper en peterselie toe aan de hapjespan en meng alles goed.
 - Serveer de rode kool op een bord met bovenop een eetlepel yoghurt
 
Het rode kool-recept is gebaseerd op dit recept van Charlotte Kleyn in de Trouw.