Witte koolschotel met gehakt en kerrie

In de winter zijn ovenschotels heerlijk. Lekker machtig, dus voor de brandende haard lekker uitbuiken na een goede, stevige maaltijd. Nu zijn de meeste ovenschotels voorzien van een goede laag aardappelpuree, en daarmee niet licht in koolhydraten. In dit recept wordt daarom een vervanger gebruikt, bijvoorbeeld pastinaak (al minder koolhydraten) of knolselderij (nog veel minder).

Ingrediënten:

  • 1 kleine witte kool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram gehakt
  • 1 goede eetlepel kerrie
  • geraspte kaas
  • 3 tomaten
  • 500 gram pureegroente (pastinaak of knolselderij, als je geen aardappel wilt gebruiken)
  • boter
  • peper en zout
  • mosterd
  • eventueel melk, wanneer je niet het kookvocht wilt gebruiken in de puree.

Voorbereiding:

  • Snij de witte kool in repen, en die weer door de helft
  • Schil de pureegroente, en snij in blokjes van 1 à 2 cm
  • Snipper de ui en de knoflook
  • Snij de tomaten in plakjes

Bereiding:

VOor de puree:

  • Kook de pureegroente in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Giet af. Je kunt er voor kiezen om het kookvocht te bewaren om later in plaats van warme melk te gebruiken.
  • Stamp de pureegroente met een pureestamper.
  • Voeg zout, peper en wat mosterd toe om op smaak te brengen.
  • Voeg de helft van de geraspte kaas toe
  • Te droge puree kun je smeuïger maken met (warme!) melk, of met het nog warme kookvocht wanneer je dat opgevangen hebt.

Voor het koolmengsel:

  • Neem een behoorlijke pan of hapjespan (groot genoeg om de kool in te kunnen omscheppen).
  • Fruit in die pan de ui en knofloop lichtjes aan.
  • Voeg het gehakt toe, en maak rul.
  • Voeg de kerrie en de kool toe.
  • Schep het groentemengsel regelmatig om
  • Bak het mengsel in een minuut of 10 op matig vuur halfgaar.

Voor de ovenschotel:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vul een ingevette ovenschaal eerst met het groentemengsel
  • Dek de groente af met de puree
  • Leg op de puree een laag van de plakjes tomaat
  • Bestrooi de ovenschotel met de resterende geraspte kaas
  • Bak in 15 tot 20 minuten gaar bij 200 graden. Zet de laatste 5 minuten de gril mee aan om een mooi krokant kaas-laagje te krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.