Roergebakken kip met citroengras en bloemkoolrijst

*) Een eerdere versie van dit gerecht gebruikte quinoa. Om het een stuk minder koolhydraten te geven is in het gerecht de quinoa vervangen door bloemkoolrijst.

In de goulash werd maar de helft van de bloemkool, dus meteen nog een recept: roergebakken kip met citroengras. Van Vietnamese origine, maar dan met bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst. Voor het lekkerste resultaat de kip een paar uur, of zelfs een dag tevoren in de marinade zetten, maar als je die tijd niet wilt pakken, kan het ook direct de pan in. Als altijd voor 2 flinke or 3 matig grote eters.

Ingrediënten

  • Een halve flinke bloemkool, dat komt meestal uit rond 400 gram
  • 2 stengels citroengras
  • 250 gram kipfilet
  • olie
  • 2 rode paprika’s
  • 50 gram geroosterde pinda’s (of meer, wanneer je het erg lekker vindt)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • Gember (naar smaak)
  • Koriander (idem)
  • Suikervervanger ter vervanging van 0,5 eetlepel suiker (optioneel). Erythritol wordt niet door het lichaam opgenomen en smaakt bijna net zo zoet als suiker.

Voorbereiding:

  • Pel de buitenste laagjes van het citroengras af, en snij het witte deel fijn.
  • Snij de kipfilet in stukjes
  • Doe de kipfilet met de olie, de suikervervanger en het fijngehakte citroengras in een kom. Als je de tijd hebt, laat het dan een paar uur of een nacht intrekken.
  • Snij de paprika in blokjes
  • Pel en snij de ui (grof) en de knoflook (fijn)
  • Hak de bloemkool in de keukenmachine fijn

Bereiding:

  • Verhit de olie in een pan of wok, en doe daar de ui, knoflook en gember in. Bak een paar minuten, maar pas op dat het niet aanbrandt.
  • Voeg de kip met citroengras, en de paprika toe, en schep een paar keer om. Bak een minuut of 5 door, tot de kip gaar is.
  • Bak de bloemkoolrijst in een koekenpan in een minuut of 10 gaar. Schud regelmatig tegen aanbranden.
  • Voeg intussen de vissaus, sojasaus, koriander en pinda’s toe aan de kip, en bak door zolang de bloemkoolrijst nog gaart..
  • Proef, en breng eventueel verder op smaak met zout en peper, wanneer je dat nodig vindt.

Gebaseerd op het recept voor roergebakken kip met citroengras in “Da’s pas koken, Vietnamees” en een recept van Smulweb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.