Een shepherd’s pie met rundvlees in plaats van lam blijkt een cottage pie te heten. Bij deze dus, een koolhydraat-arme cottage pie!
Ingrediënten:
- Voor de vlees/groente laag:
- 300 gram gehakt
- 2 winterpenen
- 3 stengels bleekselderij
- 2 middel uien of 1 hele grote ui
- 1 blikje tomatenpuree
- Bouillon die overblijft na het maken van de puree-laag
- Zout en peper naar smaak
- Eventueel een klein theelepeltje sambal
- Olijfolie
- Voor de puree-laag:
- 1 bloemkool
- Tijm
- 0,5 liter bouillon
- 3 flinke eetlepels boter, in stukjes
- Zout en peper naar smaak
Voorbereiding:
- Snij de bleekselderij in stukjes
- Snipper de uien
- Was en schrap de winterpenen, snij in de lengte in kwarten (dus twee keer door de helft) en snij die weer in kleine plakjes.
Bereiding:
- De puree-laag:
- Snij de bloemkool in roosjes, en kook deze 20 minuten in de halve liter bouillon tot ze zacht zijn.
- Haal met een schuimspaan de bloemkool uit de pan (of gebruik een vergiet, maar vang de bouillon dan op) en doe deze in de keukenmachine.
- Voeg de stukjes boter toe en hak fijn. Voeg indien nodig een paar eetlepels kippenbouillon toe wanneer het niet smeuïg genoeg is.
- Breng op smaak met de tijm, en eventueel peper en zout.
- De groente/vlees-laag:
- Doe de olijfolie in een pan, en fruit de ui. Indien je voor de smaak wat sambal wilt toevoegen, is dit ook het moment.
- Voeg het gehakt toe en maak het rul.
- Voeg de wortel, bleekselderij en overgebleven bouillon toe en laat het een paar minuten inkoken.
- Voeg de tomatenpuree toe en meng goed door.
- Samenstellen van de pie:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Vet een ovenschaal in.
- Doe eerst het ingekookte groente/vlees-mengsel in de ovenschaal.
- Doe daarbovenop de puree en strijk glad.
- Maak met een vork lijntjes in de puree
- Bak 30 minuten op 200 graden.