Met een beetje fantasie en vervangen van wat ingrediënten kun je prima een babi pangang maken die laag is in koolhydraten! Met varkensvlees (uiteraard) en met bloemkoolrijst. Wanneer je van een zoete saus houdt, zorg dan voor een suikervervanger ter vervanging van 1 eetlepel suiker.
Voor twee flinke of drie kleine eters.
Ingrediënten voor vlees en marinade:
- 400 gram varkenslappen
- 3 el sojasaus (geen ketjap, dat is 70% suiker, maar echt sojasaus, bijv. van Kikkoman)
- 1 el citroensap
- 0,5 teentje knoflook (in de saus gaat nog 1,5 teentje)
- 2 tl gemberpoeder
- sesamzaadjes
Ingrediënten voor de saus:
- 1 tl sambal
- 1 kleine ui
- 1,5 teentje knoflook
- 1 el citroensap
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 komkommer
- 1 bosui
- 1 paprika
- 150 ml water
- suikervervanger ter sterkte van 1 eetlepel suiker (optioneel)
- 0,5 theelepel agar-agar of Johannesbroodpitmeel als bindmiddel (optioneel)
En verder:
- 350 gram bloemkool
Voorbereiding:
- Snij de bloemkool in roosjes, en hak ze in de keukenmachine tot rijstkorrelgrootte
- Snij de varkenslappen in reepjes
- Hak de knoflook fijn
- Snipper de ui
- Snij de komkommer door de helft, verwijder de zaadlijsten, en snij in halve plakjes
- Snij de bosui in ringetjes
- Snij de paprika in blokjes
Bereiding:
- Meng de marinade-ingrediënten en voeg bij het vlees. Laat dit een tijdje staan zodat de smaken kunnen intrekken.
- Fruit de ui in een pan, voeg daarna de tomatenpuree toe, en bak een minuutje.
- Voeg het vlees toe, en bak het bruin
- Bak intussen de bloemkoolrijst in een koekenpan, maar blijf wel regelmatig omscheppen zodat het niet aanbrandt
- Voeg de overige saus-ingrediënten bij het vlees. De suikervervanger en het bindmiddel zijn optioneel, maar maken het wel “echter” pangang-saus. Laat doorbakken tot zowel de saus als de bloemkoolrijst klaar zijn.
Hoeveel koolhydraten zitten hier in?
Geen flauw idee, sorry.