Chocolade-peer havermoutkoekjes

Koekjes, altijd lekker! Niet goed voor de lijn (want, suiker!) maar wel heel erg lekker voor wanneer je een keer iets te vieren hebt. In mijn geval was het voor Burendag, en het was een succes! Met onderstaand recept maak je, afhankelijk van hoe groot je ze maakt, zo’n 20 tot 25 koekjes. Er zitten geen conserveringsmiddelen in, dus je moet ze wel binnen een paar dagen opeten, anders gaan ze oud smaken.

Ingrediënten:

  • 1 peer
  • 75 gram pure (kook)chocolade. De speciale “kook” versie hoeft niet, maar is net iets makkelijker in kleine blokjes te snijden.
  • 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel vanille-extract (in het bakschap van de supermarkt)
  • 1 ei
  • wat zout

en verder:

  • een mixer met gardes en kneedhaken (of spierballen)
  • een flinke kom
  • een bakplaat (met bijhorende oven)
  • bakpapier

Voorbereiding:

  • Schil de peer, verwijder het klokhuis, en snij in hele kleine blokjes. Denk aan kubusjes van een halve centimeter. In het oorspronkelijke recept stond “vierkante doperwten”.
  • Hak de chocolade in blokjes die vergelijkbaar van grootte zijn als de peer-blokjes

Bereiding:

  • Neem een flinke kom, en doe daar de boter in. Voeg de suiker toe, en mix met de gardes tot het een mooie romige massa is.
  • Doe het ei en het vanille-extract, gember en zout erbij, en klop nog even door
  • Voeg beetje voor beetje het bakmeel toe. Wanneer je merkt dat de gardes het niet meer trekken, verwissel ze dan door de kneedhaken (of ga verder zonder mixer, op het aanrecht, met spierkracht).
  • Voeg de havermout toe, chocolade en peer toe, en blijf kneedhaakmixen of spierbalkneden tot het een mooie portie deeg is. Hij kan wat zacht en kleverig blijven.
  • Begin nu de oven voor te verwarmen op 175 graden
  • Bekleed de bakplaat met het bakpapier
  • Maak nu balletjes (formaat bitterbal) van een beetje deeg. Leg de bal in een handpalm, en druk met de andere hand uit tot een egale platte cirkel. (Door het rijzen in de oven wordt het straks een mooi bolstaand koekje)
  • Leg het koekje op de bakplaat, en ga verder met de volgende.
  • De koekjes mogen redelijk dicht tegen elkaar aan, een klein beetje tussenruimte is al genoeg, het rijzen gaat vooral naar boven.
  • Bak de koekjes in een minuut of 18 à 20 gaar. Zolang ze nog heet zijn, zijn ze nog zacht, pas bij het afkoelen worden ze krokanter.
  • Haal de koekjes van de bakplaat af, en leg op een rooster o.i.d., zodat ze ook aan de onderkant afkoelen zonder vochtig en slap te worden.

Dit recept is vrij letterlijk overgenomen van het recept “Perenkoekjes (met chocola)” van Karin Luiten, dat op 17 september in de “TIJD”-bijlage van de Trouw heeft gestaan.

Chocolade-peer koekjes

Een dubbele lading koekjes, één al afgebakken, de tweede klaar om de oven in te gaan.

Een schaal vol met chocolade-peer koekjes

Een schaal vol met chocolade-peer koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.