Sinterklaastoetje met kruidnootjes en peer van Karin

In de Trouw van 5 december 2020 stond een recept van Karin Luiten waarin ze kruidnootjes (geen pepernoten!) gebruikt in een toetje met mascarpone, slagroom en peer. Niet koolhydraat-arm, maar wel heel erg lekker! Op de site van Karin zelf staat hij (nog) niet, vandaar hier het recept, bijna letterlijk zoals Karin hem heeft gepubliceerd. Bedoeld voor 6 porties, en het is ook echt te machtig om in minder porties te serveren.

Ingrediënten

  • 2 niet te rijpe handperen
  • 150 gr kruidnootjes
  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom

en voor het pocheren van de peer:

  • 200 ml water
  • sap van 1 citroen
  • 50 g suiker
  • 1 stokje kaneel
  • 2 steranijs
  • 1 el vanille-extract

en verder:

  • 6 doorzichtige bakjes of glazen om in te serveren, dan zie je de laagjes mooi

Bereiding

  • Breng de ingrediënten voor het pocheren aan de kook in een pan.
  • Schil de peren, snij elke peer in vieren en verwijder de klokhuizen
  • Laat de peren in het kokende pocheervocht 20 minuten pocheren op laag vuur met deksel
  • Haal hierna de peren uit het vocht, en kook het vocht in 5 à 10 minuten op hoog vuur in tot een siroop. Er blijft dan als het goed is iets van 120 ml siroop over.
  • Laat de siroop afkoelen en haal daarna de steranijs en kaneel eruit.
  • Roer de mascarpone los met 50ml van de afgekoelde siroop
  • Klop de slagroom stijf met een mixer, doe daarna de mascarpone erbij en mix door tot het goed stevig is
  • Snij de peren in kleine blokjes
  • Schep op 6 na alle kruidnootjes door de overgebleven siroop, en ga direct door met het opmaken van de bakjes of glazen, want als de kruidnootjes te lang in de siroop blijven staan worden ze prut.
  • Doe steeds een laagje mascarponeslagroom, peer en kruidnootjes op elkaar als een soort lasagne, en eindig met een laagje mascarponeslagroom.
  • Doe op elk bakje een kruidnootje en zet minstens 2 uur in de koelkast om verder op te stijven. Hoe langer, hoe beter de smaken uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.